Neretko Vam na objavama naše škole naglašavamo važnost znanja engleskog jezika pri traženju i dobijanju sve većeg broja poslova u našoj državi, a i šire. Dobra i temeljna priprema za razgovor za posao na engleskom jeziku je prva od mnogih stepenica ka Vašem krajnjem cilju.

Engleski jezik je preuzeo primat u svetu poslovanja i sve češće se dešava da ne samo da poslodavci traže određen nivo znanja jezika, već i da se sam intervju za posao ili barem deo istog odvija upravo na engleskom jeziku. Sam razgovor za posao je dovljno stresan i na maternjem, a pogotovo na nekom stranom jeziku.

Stoga smo odlučili da Vam prikažemo barem neka od osnovnih ili pak najčešćih pitanja koja Vam poslodavac može postaviti na razgovoru za posao. Shvatite ovo kao uvod u obuku jer veoma često ljudi traže časove engleskog jezika striktno i sa ciljem da se pripreme za određeni razgovor ili intervju. Za svaku detaljniju pomoć, naši profesori su i više nego spremni da Vam izađu u susret.

Priprema za razgovor za posao otpočinje raspitivanjem o kompaniji i radnom mestu za koje konkurišete. Takođe, budite spremni na to da tok razgovora može da se razlikuje od radnog mesta i vaših kvalifikacija, zaduženja itd.

Ovo su neka od pitanja koja možete očekivati na razgovorima za posao:

How would you describe yourself?

Ovo pitanje Vam daje priliku da se pokažete u pravom svetlu. Najbolje bi bilo da unapred osmislite kako želite da se predstavite poslodavcu i kakve osobine bi ostavile što bolji utisak. Ne želite da preterate sa samohvalom, ali potrebno je da im pokažete da biste bili neophodna osoba u njihovom timu.

I would say I’m a reliable / loyal / hard-working / dedicated / team-player….

I consider myself to be…

People tell me I am a …

I see myself as a…

What are your qualifications?

Ono što je poslodavcu važno ovde jesu ustvari kvalifikacije koje su primenjive u traženom poslu. Osim formalnih kvalifikacija koje imate, pri čemu bi trebali naglasiti sve ono što Vas čini podobnim za taj posao, slobodno spomenite i neke druge vidove obučavanja kaoje bi ostavile utisak na poslodavca u vidu seminara ili drugih obuka koje ste imali do tada.

I graduated from the University of Economics in 2009 / I majored in Economics / I obtained my degree at the University…

I hold a master’s degree (MA) / a bachelor’s degree (BA) in Economics from the University…

What are your strengths and weaknesses?

Pri odgovaranju na ovo pitanje ne bi bilo loše da za navedene osobine kažete i zašto bi kao takvi bili dobar radnik u datoj kompaniji ili na datoj poziciji. Setite se, veoma je važno da poslodavcu pokažete kako Vi možete da doprinesete prosperitetu kompanije.

I am (very) good at… My greatest strengths are…

I have had problems with… I may have to work more on …

Why would you like to work here?

Ovo Vam je prilika da pokažite da ste istraživali, raspitali se o kompaniji i radnom mestu, te naglasite sve ono što Vas je privuklo da uopšte konkurišete. Tako biste i mogli da započnete izlaganje, for example:

Based on my research/ the research I have done, this company is…

What impressed me was that…

Where do you see yourself in five or ten years?

Svaki poslodavac želi znati Vaše planove za budućnost, ujedno i Vaše ambicije i ciljeve. Nastojite da impresionirate poslodavca, ali ne do te mere da ugrozite njegov položaj. Razmislite šta je to što Vas na takvom poslu očekuje i čemu biste mogli da se nadate i da stremite. For instance:

In 5/ 10 years I see myself as a sales manager in your company…

I would like to …

This job would be an ideal stepping stone for…

Do you have any questions?

Ukoliko je nešto ostalo nedorečeno, ovo Vam je možda jedinstvena prilika da dobijete dodatne informacije pre nego što poslodavac donese odluku. In addition, nemojte oklevati da postavite pitanja jer time pokazujete inicijativu, što je nešto što većina poslodavaca traži u radnicima.

Firstly: How does this company define and measure success?

Secondly: What’s the most important thing I can accomplish in the first 60 days?

Thirdly: What exactly does this company value the most?

One of the most importantly: What are the next steps in the hiring process?

When can I expect to hear back?

Znatno opširnija pitanja i odgovore možete potražiti klikom na LINK

Nemojte se libiti da pred ogledalom provežbate ove odgovore ( because practice makes perfect) I nemojte se opterećivati ako negde pogrešite jer svakako će trema učiniti svoje. Bitno je da pokažete poslodavcu da ste voljni da učite I usavršavate se I to je ono što se ceni.